Abu – star

Heeft u een dergelijk reservoir dan zijn er vele mogelijkheden.

De naam staat vermeld aan de binnenzijde van het reservoir (op de maatverdeling).

 

Oplossing 1:

De deksel van het reservoir kan eenvoudig worden opgewipt en verwijderd, maar voorzichtig.

De deksel van het reservoir ongeveer 3 cm. optillen en door de spleet in het reservoir kijken. Je ziet dan, dat de linkerkant van de arm van de druktoets, door een oog steekt. De deksel er langzaam afhalen en gelijktijdig de arm uit dat oog halen. Bij montage je hand er tussen steken en dat “oog” omhoog  houden. Oké.

And now, where it is all about !

 

 Is er bij u een mogelijkheid  om het scharnierpennetje in de arm van de druktoets te verplaatsen?

Vanaf de huidige plaats naar een rechts gelegen gaatje. Zo ja, dan kunt u vanaf nu de spoelgang onderbreken. Om te STOPPEN drukt u voortaan links op de druktoets. Hiermee duwt u de afsluiter naar beneden, wat vroeger niet kon.

Tip: Plaats een stopteken op die plaats. Stickertje of plakbandje met stop, zodat je huisgenoten er een paar maandjes op geattendeerd worden, want HEBBEN en GEBRUIKEN hebben soms niks met elkaar.

 

Oplossing 2:

Bijna gelijke situatie als bij oplossing 1, met dien verstande dat er in de deksel wel gaatjes zitten, maar er in de “arm” helemaal een stuk ontbreekt. Als je nu een nieuwe arm koopt dan krijg je vanzelf  een situatie als bij oplossing 1 Uitsluitend verkrijgbaar in een sanitairwinkel, met art. nummer 600.010.

 

 

Oplossing 3:

Bevestig een “waterstop”. Te koop bij Praxis (enige bouwmarkt) of sanitair-winkel van 20 gulden. Of maak zoiets  zelf, van vochtbestendige materialen van ongeveer 125 gram gewicht. Zie ook onder  de knop “DIVERSE”, voor meer informatie over een “water-stop”

 

Oplossing 4:

Verwijder de tempex bol van het “ uitloopmechanisme” in het midden van het reservoir. De tempex bol werkt als het ware, als een bootje, dat gaat drijven als je “doortrekt” en weer naar beneden zakt als het water weg stroomt. Ze sluit dan de  opening weer af, tot er weer wordt “doorgetrokken”.

Deze toevoeging van de constructeur, diende uitsluitend om ALTIJD een “lekkere”  golf water te hebben.

Hoe verwijder je de bol:

Haal het uitloopmechanisme uit het reservoir, want dan hoef je niet steeds krom te staan.

Houdt met je knieën het reservoir vast en trek met beide handen het uitloopmechanisme omhoog.

Het zit op een glij-schuif aan de achterkant en soms een beetje vast, vanwege de kalkafzetting.

Verwijder het ophanghaakje.

Draai en trek aan het deksel boven de tempex-bol.

Houdt het spul op z`n kop en flink schudden. Het tempex valt er nu uit.

En klaar ben je.    

Inspecteer gelijk ook even die rubberen afdichtingsering, want na een jaar of 15 verliest hij dikwijls z`n flexibiliteit. Voor 5 gulden heb je een nieuwe, als de ouwe het nog doet haal je alleen de kalk eraf.

 

Als je in het vervolg “doortrekt”, sluit hij direct weer af als je de druktoets los laat. Voor een grote boodschap moet je de toets ongeveer 4 seconden ingedrukt houden.

 

Oplossing 5:

Extra knop plaatsen op het deksel, om de spoelgang te stoppen.

Beetje lastig om slechts éénmaal toe te passen. Voor een aantal modellen (laaghangende plastik reservoirs) kan ik het wel voor u maken voor de vaste prijs van  35 gulden

.

Let op: Oplossing 3 en 4 zijn niet geschikt voor openbare ruimten, omdat je de toets bij een grote boodschap korte tijd ingedrukt moet houden. Daar kan je in openbare gelegenheden niet op vertrouwen.

Variant:

Soms zit er een andersoortig binnenwerk in de Abu-star.

Er zit dan een klokvormig “uitloopmechanisme”in.

Ook dit type is eenvoudig waterbesparend te maken.

Maak dan met een 10 mm. boor twee gaatjes boven in de kop (in het horizontale gedeelte).

Hij kan nu ontluchten. Doe je het niet dan sluit hij niet direct af.

Trouwens baat het, dan schaad het ook niet!!